Koszyk
0.00
Blog

Suszone owoce

  1. Chlebowiec

To owoc pochodzący z tropikalnego drzewa chlebowego. Stanowi pożywną przekąskę z bogatego, dojrzałego, żółto-złocistego miąższu. Smak suszonego chlebowca można porównać do słodko- kwaśnego smaku przypominającego brzoskwinię w połączeniu z ananasem.

Poza charakterystycznymi walorami smakowymi,  chlebowiec posiada wiele właściwości odżywczych ,a nawet leczniczych. Warto też wspomnieć o tym, że jest to najlepszy roślinny substytut mięsa.

W suszonym chlebowcu można znaleźć takie składniki odżywcze jak: witaminę C, E, B3 i A, potas, magnez, wapń, żelazo oraz błonnik.  Pod względem zawartości wyróżnić można specjalnie potas, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz wspieranie funkcji serca.

  • Smoczy owoc

To egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa. W smaku przypomina połączenie truskawki z gruszką. Jest sprzedawany w dwóch wersjach, z miąższem czerwonym lub białym. Ten suszony owoc słynnie z dużej zawartości błonnika pokarmowego, który wspiera mikroflorę jelitową.

Smoczy owoc to prawdziwe źródło antyoksydantów takich jak:

  • Witamina C – wzmacnia układ odpornościowy
  • Betainy – wykazujące działanie antynowotworowe, obecne również w burakach ćwikłowych
  • Karotenoidy i likopen- odpowiedzialni za żywe kolory owocu
  • Flawonoidy – wykazują właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne
  • Flaszowiec

Znany również jako graviola lub guanabana, to kolejny owoc drzewa tropikalnego, który wyróżnia się oryginalnym smakiem przypominającym kombinację truskawki z ananasem, z nutką cytryny.

Ten magiczny owoc  tropików posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest naturalnym źródłem: witaminy C,  witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz błonnika pokarmowego.

 Dzięki obecności w nim związków o nazwie acetogeniny, flaszowiec to naturalny zabójca komórek rakowych.

  1. Płatki kokosowe

Przedstawiamy płatki kokosowe w bardziej egzotycznym wydaniu, o wyraźnym, aromatycznym smaku. Oprócz walorów smakowych nie można zapomnieć o ich właściwości odżywczej.

 Płatki kokosowe zawierają między innymi: mangan, miedź, selen, cynk oraz błonnik pokarmowy. Są źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych – MCT, wykorzystywanych jako źródło energii, dzięki czemu wiórki kokosowe stanowią doskonałą przekąskę. Poza tym, idealnie łączą się z owsianką lub granolą, nadając im bardziej atrakcyjny smak.

  • Mango

Ten egzotyczny owoc cieszy się duża popularnością w Europie, również w wersji suszonej. Oprócz dobrego smaku może się jeszcze pochwalić korzystnym dla zdrowia składem odżywczym.

W mango znajdziemy:

  • Witaminy C, A i E oraz beta karoteny- nadają piękną i promienną cerę, są przydatne w leczeniu trądziku.
  • Luteinę i zeaksantynę- łagodzą zmęczenie oczu wywołane promieniowaniem niebieskiego światła.
  • Mangiferynę – jest silnym antyoksydantem wykazującym działanie przeciwzapalne.
  •  Ananas

Ananas to kolejny egzotyczny owoc, który został przyjęty w kuchni europejskiej głównie dlatego, że idealnie łączy się potrawami. Warto zwrócić uwagę, że jest on znakomitym źródłem wielu składników, z których możemy się cieszyć również w wersji suszonej.

W suszonym ananasie oprócz błonnika znajdziemy takie składniki odżywcze jak:

  • Witaminę A i C , kompleks witamin z grupy B- odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu
  • Beta karoten- wzmacnia odporność, wspomaga wzrok
  • Mangan – zapobiega powstawaniu wolnych rodników
  • Miedź- razem z witaminą C wspomaga wchłanianie żelaza
  • Bromelina- wykazuję również działanie przeciwzapalne, stymuluje układ

odpornościowy

  • Banan

Każdy wie jak powinien smakować banan natomiast nie każdy wie, że występują różne jego odmiany. Suszone w dużych, podłużnych, kawałkach, banany prosto z Wietnamu, to inne mniejsze odmiany o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią szybką i pożywną przekąskę.

Suszone banany to źródło:

  • Potasu- regulującego ciśnienie tętnicze krwi
  • Magnezu- wspierającego pracę mózgu
  • Błonnika – wspierającego mikroflorę
  • Pomarańcza

Suszone plasterki pomarańczy to orzeźwiający, cytrusowy przysmak. Aromatyczny smak i zapach suszonej pomarańczy przynosi ze sobą prawdziwy świąteczny klimat.

Zawiera cenne składniki takie jak witamina C  i błonnik pokarmowy, a jej skórka to źródło polifenoli, posiadających rolę silnych antyoksydantów.

  • Skórka pomelo

Pomelo to największy przedstawiciel owoców cytrusowych, a spośród innych owoców wyróżnia się nie tylko wielkością ale i właściwościami prozdrowotnymi.

 Skórki pomelo posiadają słodko kwaśny smak. Można je zjadać jako przekąskę albo jako dodatek do owsianek, płatków śniadaniowych, sałatek lub dań z kurczaka.

Okazuje się, że skórki tego tropikalnego owocu są szczególnie bogate w składniki, które przyczyniają się do kondycji pracy serca.
Dzięki zawartości w nich:

  • Witaminy C- zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych
  • Pektyn (rozpuszczalnych frakcji błonnika) – zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia
  • Papaja

Ten suszony, tropikalny owoc o przyjemnym, słodkim smaku, zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych dla których warto po niego sięgnąć. Papaja to naturalne źródło witamin  C i A, beta karotenów, potasu oraz antyoksydantów.

 Oto kilka przykładów korzyści jakie płyną ze spożycia tego suszonego owocu:

  • pomaga w redukcji stresu i ciśnienia tętniczego
  • wspiera wzrok
  • odżywia skórę i włosy

2 thoughts on “Suszone owoce

ZOSTAW SWOJĄ MYŚLĘ

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Cena
  • Stock
  • Availability
  • Dodaj do koszyka
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Informacje dodatkowe
Click outside to hide the comparison bar
Compare