- Chlebowiec
To owoc pochodzący z tropikalnego drzewa chlebowego. Stanowi pożywną przekąskę z bogatego, dojrzałego, żółto-złocistego miąższu. Smak suszonego chlebowca można porównać do słodko- kwaśnego smaku przypominającego brzoskwinię w połączeniu z ananasem.
Poza charakterystycznymi walorami smakowymi, chlebowiec posiada wiele właściwości odżywczych ,a nawet leczniczych. Warto też wspomnieć o tym, że jest to najlepszy roślinny substytut mięsa.
W suszonym chlebowcu można znaleźć takie składniki odżywcze jak: witaminę C, E, B3 i A, potas, magnez, wapń, żelazo oraz błonnik. Pod względem zawartości wyróżnić można specjalnie potas, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz wspieranie funkcji serca.
- Smoczy owoc
To egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa. W smaku przypomina połączenie truskawki z gruszką. Jest sprzedawany w dwóch wersjach, z miąższem czerwonym lub białym. Ten suszony owoc słynnie z dużej zawartości błonnika pokarmowego, który wspiera mikroflorę jelitową.
Smoczy owoc to prawdziwe źródło antyoksydantów takich jak:
- Witamina C – wzmacnia układ odpornościowy
- Betainy – wykazujące działanie antynowotworowe, obecne również w burakach ćwikłowych
- Karotenoidy i likopen- odpowiedzialni za żywe kolory owocu
- Flawonoidy – wykazują właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne
- Flaszowiec
Znany również jako graviola lub guanabana, to kolejny owoc drzewa tropikalnego, który wyróżnia się oryginalnym smakiem przypominającym kombinację truskawki z ananasem, z nutką cytryny.
Ten magiczny owoc tropików posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest naturalnym źródłem: witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz błonnika pokarmowego.
Dzięki obecności w nim związków o nazwie acetogeniny, flaszowiec to naturalny zabójca komórek rakowych.
- Płatki kokosowe
Przedstawiamy płatki kokosowe w bardziej egzotycznym wydaniu, o wyraźnym, aromatycznym smaku. Oprócz walorów smakowych nie można zapomnieć o ich właściwości odżywczej.
Płatki kokosowe zawierają między innymi: mangan, miedź, selen, cynk oraz błonnik pokarmowy. Są źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych – MCT, wykorzystywanych jako źródło energii, dzięki czemu wiórki kokosowe stanowią doskonałą przekąskę. Poza tym, idealnie łączą się z owsianką lub granolą, nadając im bardziej atrakcyjny smak.
- Mango
Ten egzotyczny owoc cieszy się duża popularnością w Europie, również w wersji suszonej. Oprócz dobrego smaku może się jeszcze pochwalić korzystnym dla zdrowia składem odżywczym.
W mango znajdziemy:
- Witaminy C, A i E oraz beta karoteny- nadają piękną i promienną cerę, są przydatne w leczeniu trądziku.
- Luteinę i zeaksantynę- łagodzą zmęczenie oczu wywołane promieniowaniem niebieskiego światła.
- Mangiferynę – jest silnym antyoksydantem wykazującym działanie przeciwzapalne.
- Ananas
Ananas to kolejny egzotyczny owoc, który został przyjęty w kuchni europejskiej głównie dlatego, że idealnie łączy się potrawami. Warto zwrócić uwagę, że jest on znakomitym źródłem wielu składników, z których możemy się cieszyć również w wersji suszonej.
W suszonym ananasie oprócz błonnika znajdziemy takie składniki odżywcze jak:
- Witaminę A i C , kompleks witamin z grupy B- odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu
- Beta karoten- wzmacnia odporność, wspomaga wzrok
- Mangan – zapobiega powstawaniu wolnych rodników
- Miedź- razem z witaminą C wspomaga wchłanianie żelaza
- Bromelina- wykazuję również działanie przeciwzapalne, stymuluje układ
odpornościowy
- Banan
Każdy wie jak powinien smakować banan natomiast nie każdy wie, że występują różne jego odmiany. Suszone w dużych, podłużnych, kawałkach, banany prosto z Wietnamu, to inne mniejsze odmiany o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią szybką i pożywną przekąskę.
Suszone banany to źródło:
- Potasu- regulującego ciśnienie tętnicze krwi
- Magnezu- wspierającego pracę mózgu
- Błonnika – wspierającego mikroflorę
- Pomarańcza
Suszone plasterki pomarańczy to orzeźwiający, cytrusowy przysmak. Aromatyczny smak i zapach suszonej pomarańczy przynosi ze sobą prawdziwy świąteczny klimat.
Zawiera cenne składniki takie jak witamina C i błonnik pokarmowy, a jej skórka to źródło polifenoli, posiadających rolę silnych antyoksydantów.
- Skórka pomelo
Pomelo to największy przedstawiciel owoców cytrusowych, a spośród innych owoców wyróżnia się nie tylko wielkością ale i właściwościami prozdrowotnymi.
Skórki pomelo posiadają słodko kwaśny smak. Można je zjadać jako przekąskę albo jako dodatek do owsianek, płatków śniadaniowych, sałatek lub dań z kurczaka.
Okazuje się, że skórki tego tropikalnego owocu są szczególnie bogate w składniki, które przyczyniają się do kondycji pracy serca.
Dzięki zawartości w nich:
- Witaminy C- zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych
- Pektyn (rozpuszczalnych frakcji błonnika) – zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia
- Papaja
Ten suszony, tropikalny owoc o przyjemnym, słodkim smaku, zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych dla których warto po niego sięgnąć. Papaja to naturalne źródło witamin C i A, beta karotenów, potasu oraz antyoksydantów.
Oto kilka przykładów korzyści jakie płyną ze spożycia tego suszonego owocu:
- pomaga w redukcji stresu i ciśnienia tętniczego
- wspiera wzrok
- odżywia skórę i włosy
https://shorturl.fm/YIL4b
https://shorturl.fm/y4nk5