Koszyk
0.00
Blog

Orzechy

  1. Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca mają miękką konsystencje i lekko słodki smak dzięki czemu stanowią idealny dodatek do wielu dań albo jako zdrową, pyszną przekąskę. Poza walorami smakowymi, orzechy nerkowca, tak jak wszystkie orzechy, są  również źródłem: jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin i składników mineralnych.

Regularne ich spożycie u osób cierpiących na cukrzycę typu II powoduje spadek skurczowego ciśnienia krwi oraz wzrost stężenia cholesterolu HDL ( tego dobrego)

Oprócz tego, ich działanie prozdrowotne odgrywa duży udział również w profilaktyce chorób układu krążenia.

Regularne ich spożycie skutecznie zmniejsza:

  • poziom cholesterolu LDL
  • poziom trójglicerydów
  • Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

W naszym sklepie dostępne w kilku wersjach:

  • klasyczne w skorupce
  • klasyczne obrane
  • o smaku kokosowym
  • o smaku chilli

  Orzechy nerkowca to dobre źródło:

  • selenu
    • magnezu
    • manganu
    • miedzi
  •  Migdały

Migdały, tak jak reszta orzechów, mają wiele właściwości prozdrowotnych, a ich przyjemny, delikatny smak sprawia , że można je potraktować jako idealny dodatek do sałatek, sosów, owsianek, musli, deserów lub lodów. Pomimo dużej kaloryczności

( 170kcal w jednej porcji ) można  je śmiało uznać za zdrową i sycącą przekąskę.

Ze względu na dobre źródło białka, migdały stanowią idealną alternatywę dla osób bazujących na diecie roślinnej.

Dzięki dużej zawartości witaminy E w migdałach, zaleca się ich regularne spożywanie w szczególności osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym, ale i w zapobieganiu choroby wieńcowej.

Migdały to dobre źródło:

  • wapnia
  • magnezu
  • cynku
  • manganu

W naszym sklepie występują w dwóch wersjach, w skorupce jak i obrane.

  • Orzechy makadamia

Orzechy makadamia to królowe dobrych kalorii. Od innych orzechów odróżnia je bardzo duża kaloryczność (718kcal/ 100g), która wynika z dużej zawartości tłuszczu

 ( aż 77 %), a bardzo malej ilości białka. Czy oznacza to, że orzechy makadamia powinniśmy unikać? Wręcz przeciwnie! Są one źródłem korzystnych dla naszego organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W szczególności,  orzechy te zawierają dużo kwasu plamitooleinowego, należącego do rodziny kwasów Omega-7. Taki profil tłuszczowy nadaje  specyficzne właściwości zdrowotne orzechom makadamia, do których warto zaliczyć wspomaganie utraty tkanki tłuszczowej jak i łagodzenie objawów choroby wrzodowej.

Orzechy makadamia , tak jak inne orzechy są dobrym źródłem:

  • Magnezu
  • Wapnia
  • Fosforu
  • Potasu
  • Żelaza
  • Wit.E

Orzechy makadamia są dostępne w naszym sklepie w dwóch wersjach, w skorupce jak i obrane.

  • Pistacje

Te zielone orzechy to najlepsze  źródło białka wśród innych orzechów. Również wyróżniają się spośród innych orzechów nie tylko smakiem ale i zawartością niektórych składników takich jak potas oraz witamina B6. Taki profil składników odżywczych wpłynął na ich właściwości, a więc można śmiało stwierdzić, że  orzechy pistacjowe powinny się znaleźć na talerzu wegetarianów  i weganów ze względu na dużą zwartość białka ale i dla tych wszystkich  osób borykających się z wysokim ciśnieniem (ze względu na potas).

Pistacje to dobre źródło:

  • potasu
  • magnezu
  • wapnia
  • witaminy E oraz B6

Dostępne w naszym sklepie w dwóch wersjach, w łupinkach albo już obrane.

39 thoughts on “Orzechy

ZOSTAW SWOJĄ MYŚLĘ

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Cena
  • Stock
  • Availability
  • Dodaj do koszyka
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Informacje dodatkowe
Click outside to hide the comparison bar
Compare